Eurodentica Logo
Αφήστε μας το τηλέφωνό σας και θα σας καλέσουμε εμείς!


CALL ME BACK!

Η μαύρη σοκολάτα μειώνει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο ουλίτιδας, σύμφωνα με μελέτη

Ένα απρόσμενο όφελος της μαύρης σοκολάτας ανέδειξαν πρόσφατες μελέτες, οι οποίες εστίασαν στην επίδραση των διατροφικών συνηθειών στην στοματική υγεία, βάσει της ανάλυσης δεδομένων μεγάλου δείγματος πληθυσμού.
Η σχέση διατροφής, ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας αποτελεί αντικείμενο πολυάριθμων μελετών, που επιδιώκουν να καταγράψουν τους φλεγμονώδεις μηχανισμούς που αναπτύσσονται από την κατανάλωση των τροφών, επηρεάζοντας την υγεία των δοντιών και των ούλων.
Με αυτό το στόχο, του εντοπισμού των τροφών που βλάπτουν, προκαλώντας ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα, αλλά και αυτών που ωφελούν τα ούλα, ερευνητές από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Chongqing στην Κίνα ανέλυσαν δεδομένα της βρετανικής Biobank που διατηρεί στοιχεία για την Υγεία και τον τρόπο ζωής -συμπεριλαμβανομένης της διατροφής- 500.000 άτομων ηλικίας 40 έως 69 ετών.
Οι επιστήμονες θέλησαν να εξετάσουν την αντιφλεγμονώδη δράση ορισμένων τροφίμων που περιέχουν αντιοξειδωτικά, και άλλων τροφίμων που θα μπορούν δυνητικά να επιδεινώσουν τη φλεγμονή.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα φλαβονοειδή και άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχονται στους κόκκους του κακάο της μαύρης σοκολάτας συνδέονται με

 54% χαμηλότερο κίνδυνο ουλίτιδας για εκείνους που καταναλώνουν συχνά μαύρη σοκολάτα.
 Το τυρί συσχετίστηκε ομοίως με 54% μειωμένο κίνδυνο περιοδοντίτιδας.
 Αλλά και τα ανάλατα φιστίκια και το ρύζι συνδέθηκαν με ακόμη μεγαλύτερη μείωση, κατά 71% και 58% αντίστοιχα.
Αντίθετα, η μελέτη διαπίστωσε ότι
 Η συχνή κατανάλωση καφέ φίλτρου αύξησε τον κίνδυνο ουλίτιδας κατά 42%.
 Αντίστοιχα και τα ποτά χαμηλών θερμίδων συνδέθηκαν επίσης με υψηλότερο κίνδυνο 57%.
Οι επιστημονες της μελέτης σημειώνουν ότι τα πρόσθετα συστατικά στα ποτά χαμηλών θερμίδων μπορεί να συμβάλλουν στην περιοδοντίτιδα.
Στη δημοσίευση της μελέτης τους στο περιοδικό Frontiers In Genetics , οι ερευνητές συστήνουν να ενταθεί η προσοχή στη διατροφή και την προτίμηση σε τροφές και ποτά που ωφελούν και δεν βλάπτουν την υγεία των ούλωνˑ για την Πρόληψη αλλά και για την θεραπεία της ουλίτιδας. που εξελισσόμενη μπορεί να δημιουργήσει περιοδοντίτιδα με επικίνδυνες επιτπτώσεις στα ούλα και την οδοντοστοιχία .
Όπως γράφουν οι ερευνητές της μελέτης, «τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη ενσωμάτωσης της διατροφικής συμβουλευτικής στα πρωτόκολλα διαχείρισης της περιοδοντικής νόσου και προτείνουν τη δυνατότητα εξατομικευμένων διατροφικών στρατηγικών για ασθενείς με περιοδοντίτιδα».
Η ερευνητική ομάδα προσθέτει στη δημοσίευση της μελέτης: «Τα ευρήματα ευθυγραμμίζονται με προηγούμενες έρευνες που συνδέουν τα διατροφικά πρότυπα που προκαλούν φλεγμονή ,με αυξημένο κίνδυνο περιοδοντίτιδας, υποδηλώνοντας την φλεγμονώδη επιδραση ορισμένων διατροφικών επιλογών».

Μεινετε ενημερωμένοι στο blog της Eurodentica

Posted in Άρθρα